Ik ben zwanger wat nu ?

Een mooi moment voor vele ouders, een moment waarbij je stil staat dat je leven compleet zal gaan veranderen.

U kunt hier informatie vinden voor uw zwangerschap de verloskundige, kraamzorg en babykleding winkels  weergegeven in uw regio.

Zwangerschap 
Vanaf de eerste keer dat je het hartje ziet kloppen tot het moment dat je je kleine spruit in je armen houdt zal je nooit vergeten. De roze wolk die over je heen dwarrelt, het trotse moment waarbij je het van de daken mag schreeuwen dat je zwanger bent. Allemaal hoogtepunten van je zwangerschap tot aan de geboorte van kindje, dit ga ik jullie vertellen met natuurlijk ook mijn ervaring.

De zwangerschapstest!


Een spannend moment voor vele ouders, het waren de langste 3 minuten van mijn leven, wachtend op het streepje of deze zal komen. Daar was het streepje het streepje dat onze leven veranderde, de besef was er nog niet, en we bleven stil.


We hadden verwacht dat een zwangerschap nog wel even zou duren vanwege mijn diabetes. Maar van de stilte kwam blijdschap, en na de blijdschap is het tijd om na te denken hoe je het gaat aanpakken. Als eerste bel je een verloskundige om het geweldige nieuws te vertellen, en samen bespreek je hoe ver je ongeveer zwanger bent zodat je de uitgerekende datum hebt. Nu weet ik uit ervaring dat wij vrouwen dit natuurlijk al lang hebben uit gepluisd.


Verloskundige

Daar komt de eerste afspraak bij de verloskundige, ze kijkt hoe het hartje klopt en meet het kindje om te kijken hoe ver je bent. Daarna krijg je veel informatie over je heen, en dit laat ik altijd over me heen komen en als ik alsnog vragen heb bel ik ze op. Na die eerste afspraak volgen er meerdere afspraken, als je bij de verloskundige zit kom je af en toe op controle en dan luisteren ze naar het hartje en meten ze je buik op.


Uiteraard heb je net als ik en vele andere ( aanstaande ) moeders dat je onder controle van de gynaecoloog staat en dan ga je naar het ziekenhuis voor controle, zodat ze de baby goed in de gaten kunnen houden.
         

Van alles regelen


Tijdens de zwangerschap moet je nog veel regelen, denk aan kraamzorg, en als je nog niet getrouwd bent dan kan de papa van je baby erkenning aanvragen bij jouw gemeente. Het leuke van een zwangerschap vind ik dat je heerlijk kunt shoppen voor je kleine spruit. Dit is niet voor iedereen financieel haalbaar, ik weet toevallig dat er veel mama groepen op Facebook zijn die kunnen helpen!! 


Op internet kan je veel lijstjes vinden van wat je allemaal nodig hebt als je kleintje er is, en dat is veel, heel veel, soms dacht ik dat er geen einde aan kwam.

Ook zijn er veel dingen die je graag wilt hebben maar uiteindelijk niet nodig zult hebben. Net als babykleding je kunt er niet genoeg van hebben, en ik heb mezelf erop betrapt dat mijn zoontjes sommige kleertjes nog nooit hebben aangehad, maar ik geef mijn babykleding aan iemand die het goed kan gebruiken.

Kwaaltjes 

Als je zwangerschap soepel verloopt is dat heel fijn, het ligt echter niet bij iedereen simpel, zo kun je begin van je zwangerschap behoorlijk misselijk zijn en sommige hebben dit 9 maanden lang. Misselijkheid heb ik bijna niet gehad, maar net als bandenpijn en bekkeninstabiliteit kwam al snel de hoek om kijken, en heb dan ook heel mijn zwangerschap waggelend rond gelopen. Ook een te laag of te hoge bloeddruk komt vaak aan de orde als je weer op controle moet. 


Geslachtsbepaling 

De naam zegt het al, tegenwoordig willen vele van ons graag weten of het een jongen of een meisje gaat worden, dit om het ons makkelijk te maken met onze inkopen. Ikzelf heb bij allebei onze zoontjes ook graag willen weten, gewoon omdat ik erg nieuwsgierig ben van mezelf!! Dit hebben we met 13 weken kunnen doen bij een echopraktijk, ik vond het heerlijk om mijn kleine mannen extra te kunnen bewonderen, en ik had een goed voorgevoel bij beide jongens.


Eerste schopjes

Als je voor het eerst zwanger bent weet je niet goed wat je kan verwachten, ikzelf begon het te voelen toen ik 14 weken zwanger was en bij de tweede voelde ik hem al met 11 weken. Het begon alsof er vlindertjes in je buik dwarrelen, daarna kwamen de lichte schopjes en uiteindelijk schoppen ze harder en bij vele kan je de voetjes zelfs van buiten zien.


Ongemakkelijke momenten

Hoe verder de zwangerschap nadert hoe ongemakkelijker het wordt, je buik groeit met de week sneller en jezelf voortbewegen gaat steeds moeilijker. Je kunt elke 10 minuten naar de wc omdat de kleine spruit tegen je blaas aan het trappelen is. Ook het slapen gaat niet meer zo goed, want omdraaien met een dikke buik is moeilijker dan je denkt.

De komst van je kindje


Daar is het moment, de bevalling komt eraan, bij de ene wat makkelijker dan bij de ander. Ikzelf heb een spoedkeizersnede gehad, omdat ik al 3 dagen bezig was met de bevalling en mijn zoontje niet goed meer reageerde op mijn  weeën. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je kindje ter wereld komt, als het maar gezond is!  

Daar is het moment dat je nu samen met je man een gezinnetje kan zijn, de liefde die je voelt voor je baby is het mooiste wat er is. Eenmaal thuis krijg je kraamzorg, deze helpt je de eerst week zo goed als ze kan, en geeft je alle rust en informatie die je nodig hebt. Ook zal de verloskundige nog langskomen om de bevalling door te nemen en extra controles doen. Na die week is het tijd om alles af te sluiten en echt als een gezinnetje door het leven te gaan. 

Bron: laura