in de hoofdrol kinderen zonder school, en boek, conclusie  oplossingsgericht begeleiden. Hun levensstijl  thuis  op Aruba


Lifelearning

 Hier een Life learning moeder 'aan het woord' :) Mijn naam is Birgit Gumbs-Smit, 

geboren en getogen te Castricum, een dorpjes tussen Alkmaar en Amsterdam in. Ik ben 46 jaar jong en moeder van twee kinderen.Sinds anderhalf jaar woon ik met mijn man en onze twee kinderen op Aruba, daar waar mijn man geboren is, al heeft hij de laatste 35 jaar in Nederland gewoond!

Ik heb een boek geschreven over ons leven zonder school; 'Life learning, leren waar je blij van wordt'. Onze kinderen Danoe (bijna 8 jr) en Noeska (6 jr) spelen hierin de hoofdrol, want ze leven hun leven zonder school en leren middels dit systeem; leren van het leven.

In Amerika gebruikt men hiervoor ook wel de term 'Unschooling'.Ikzelf ben zo'n twaalf jaar lang leerkracht geweest op verschillende basisscholen. 

Niksten nadele van onderwijzers in het algemeen, heb ik besloten geheel uit het onderwijssysteem te stappen en onze kinderen life learned op te laten groeien. 

Mijn man en ik gunnen onze kinderen de vrijheid en ruimte die deze levensstijl ze biedt. In mijn boek kan je onder andere lezen hoe onze dagen zich vullen. We zijn heerlijk mobiel en kunnen gaan en staan waar en wanneer we willen met ons gezin. Het allermooiste is dat Danoe en Noeska zich hartstikke goed ontwikkelen op alle gebieden; ze zijn levendig, enthousiast, vindingrijk, oplossingsgericht...eigenlijk vol levenskracht zou je kunnen zeggen.

Ook binnen ons gezin zijn er beslommeringen en opvoedperikelen...net als bij ieder ander gezin met opgroeiende kinderen.

 Soms voelt onze zoon zich bijvoorbeeld een beetje te 'vrij' naar ons idee, dan fietst hij veel te ver van huis vandaan. Dan moeten we hem wel even 'afremmen'. 

Of onze dochter bijt van zich af door haar broer bijvoorbeeld te gniepen, dan vinden wij dat ook niet acceptabel. Je vraag je misschien af hoe het leren lezen, rekenen en schrijven ze leren alles wat ze zelf willen leren, wanneer, waar en hoe ze zelf willen. Het leren lezen,rekenen

en schrijven komt dan ook wanneer ze er zelf klaar voor zijn. 

Onze dochter is hier
vaker mee bezig dan haar oudere broer, al hebben mijn man en ik het vermoeden dat
hij meer kan lezen dan dat hij ons laat zien.

 Als ze hulp willen vragen ze hierom en
dan ondersteunen en begeleiden wij ze.

Er wordt vooral veel gespeeld, héél veel gespeeld! Samen of alleen of met
buurtvriendjes. Die zijn er genoeg; een straat vol kinderen!

Conclusie; we zijn als gezin heel gelukkig met onze 'levendige' levensstijl. 

Voor ons de beste keus! 

Boek is verkrijgbaar bij Bol.com